We help the world growing since 1983

Термичка обработка на челик

Термичката обработка на челикот генерално вклучува гаснење, калење и жарење.Термичката обработка на челикот влијае на својствата на металните материјали.

1, гасење: гасењето е да се загрее челикот на 800-900 степени, да се задржи одредено време, а потоа брзо да се излади во вода или масло, што може да ја подобри тврдоста иотпорност на абење на челикот, но ја зголемуваат кршливоста на челикот.

Стапката на ладење го одредува ефектот на гаснење.Колку е побрзо ладењето, толку е поголема цврстината и отпорноста на абење на челикот, но толку е поголема кршливоста.Својството на гаснење на челикот се зголемува со зголемувањето на содржината на јаглерод.Челик со содржина на јаглеродпод 0,2% тешко може да се изгасне и стврдне.

Кога цевката е заварена со прирабницата, топлината во близина на заварот е еквивалентна на гаснење, што може да предизвика стврднување.Сепак, нискојаглеродниот челик со содржина на јаглерод помала од 0,2% нема да се стврдне со гаснење, што е една од причините зошто нискојаглеродниот челик има добра заварливост.

2. Калење: изгасениот челик е тврд и кршлив, а исто така создава внатрешен стрес.Со цел да се намали оваа тврда кршливост и да се елиминира внатрешниот стрес, изгасениот челик обично се загрева на под 550 ° C, а потоа се лади по зачувување на топлина за да се подобри цврстината и пластичноста на челикот и да се исполнат барањата за употреба.

3. Греење: Со цел да се намали цврстината и да се подобри пластичноста на челикот, да се олесни обработката или да се елиминира цврстата кршливост и внатрешниот стрес создаден при ладењето и заварувањето, челикот може да се загрее на 800-900 степени и полека да се лади по зачувувањето на топлината до ги исполнуваат условите за употреба.На пример, белото железо кое е жарено на 900-1100 степени може да ја намали тврдоста и кршливоста и да добие податливост.


Време на објавување: 24-11-2022 година